Förbjudna böcker

 


Belarus ska nu utreda författaren och nobelpristagaren Svetlana Aleksijevitj för extremism. De vill förbjuda hennes böcker och plocka bort dem från alla bibliotek, bokhandlare och från privata hem. Aleksijevitj vann nobelpriset i litteratur år 2015 och skriver dokumentära böcker om forna sovjet och dess folk.

Aleksijevitjs första bok, Kriget har inget kvinnligt ansikte (1985), berättar om kvinnorna som stred för Röda armén under andra världskriget. I De sista vittnena (1985) berättas om samma period, men här låter Aleksijevitj dem som var barn under kriget komma till tals. I Zinkpojkar (1989) framträder Afghanistankriget som det sågs genom soldatmödrarnas ögon. Böckerna fick ett bitvis fientligt mottagande eftersom de inte ansågs stämma med den officiella ryska historieskrivningen.

Bön för Tjernobyl (1990) återger vittnesmål om kärnkraftsolyckan och dess enorma konsekvenser för befolkningen i framför allt Ukraina och Belarus. I Tiden second hand (2013) är det Sovjetunionens kollaps som står i fokus. Genom ett myller av röster framträder här bilden av en nation i sönderfall – ett sönderfall och en polarisering som alltjämt präglar det postsovjetiska samhället (NE.se).

Censur av litteratur eller författare har en lång historia och kan yttra sig på olika sätt. Ett annat exempel är Salman Rushdie som för några veckor sedan utsattes för en attack där en man försökte ta hans liv. Detta på grund av hans bok ”Satansverserna” som Irans ayatolla Khomeini förbjöd och även uttalade en fatwa över Rushdie, alltså en dödsdom.

Genom historien och överallt i världen har litteratur förbjudits eller censurerats. Visste du till exempel att Harry Potter-böckerna är förbjudna på vissa platser i världen?